Bezoek ons adres
de Wijk en Koekange
de Wijk:
0522-442388
Koekange
0522-451867
Stuur een bericht
fysio@inhetwold.nl

Echografie

Het gebruik van echografie van het bewegingsapparaat, oftewel musculoskeletal ultrasound ( MSU), binnen de fysiotherapie wint de laatste jaren steeds meer aan populariteit. Dit is niet vreemd, want door combinatie van klinisch onderzoek, het (dynamisch) gebruik van MSU en de kennis van de functionele bewegingsleer is MSU een domein dat bij voorkeur binnen de fysiotherapie uitgevoerd wordt.

MSU wordt gebruikt om de kwaliteit van spieren, pezen, kapsel, banden en soms ook zenuwen en bloedvaten in met name armen en benen in beeld te brengen en te beoordelen op bijv. kwaliteit, vorm en functie. Met een behandelkop, de zogenaamde "transducer", worden met tussenkomst van gel hoogfrequente geluidsgolven in het lichaam gestuurd en weer opgevangen door dezelfde tranducer. Middels software worden deze teruggezonden geluidsgolven omgezet in een beeld met grijstinten. U kunt het vergelijken met een echoscopie bij ongeboren kinderen.

Onderzoek en MSU

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de klinische testen, die voorhanden zijn om regio's te onderzoeken, van matige tot onvoldoende kwaliteit zijn om een juiste diagnose te formuleren. Vals positieve bevindingen komen veel voor en het is daarom van groot belang deze ruis, in zoverre dat mogelijk is, te onderdrukken. MSU blijkt hiervoor een zeer valide onderzoeksinstrument te zijn. Het juist bedrijven van MSU is een belangrijke stap naar "evidence based physiotherapy".

Het gebruik van MSU binnen ons fysiotherapeutisch handelen biedt zeer veel voordelen: Het onderzoek is voor de patiënt niet belastend, het is snel, de patiënt krijgt een beter beeld van de klacht, een nauwkeurigere diagnose en prognose kan worden gesteld, de vooruitgang kan gemeten worden en de behandeling kan beter op de klacht afgestemd worden. Een ander belangrijk voordeel van MSU is de mogelijkheid tot het verrichten van dynamisch onderzoek; onderzoek terwijl de patiënt een beweging in een gewricht maakt.